top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2023

TIEL - Als ondernemer krijgt u in het nieuwe jaar te maken met nieuwe en gewijzigde regels. Zes van deze nieuwe regels hebben wij hier in een overzicht opgenomen; 1. Minimumloon omhoog


Wanneer u personeel heeft dan is het wettelijk minimumloon (WML) met 10,5% verhoogd. De uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals de AOW, bijstand en de Wajong zijn hierdoor ook verhoogd.


2. De onbelaste reiskostenvergoeding omhoog


Wanneer u werkgever of ZZP'er bent dan is de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog gegaan van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer.


Wanneer u ZZP'er bent mag u dit bedrag per kilometer aftrekken van uw winst als u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.


Als werkgever mag u de reiskosten belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor de kosten voor het Openbaar Vervoer. Kosten voor een taxi, boot of vliegtuig kunnen ook belastingvrij vergoed worden mits dit redelijk is.


3. Kinderopvangtoeslag hangt niet langer af van gewerkte uren

Wanneer u jonge kinderen heeft dan is de hoogte van de kinderopvangtoeslag niet meer af van het aantal gewerkte uren. Het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt bepaalt nu de hoogte van de toeslag.


De koppeling die voorheen werd gebruikt was ingewikkeld voor ouders die onregelmatig werkten, zoals ondernemers. Het was vaak lastig in te schatten hoeveel uren zij per maand werkten. Ouders konden te maken krijgen met hoge terugbetalingen. Door middel van deze maatregel wil de overheid het makkelijker maken voor ouders om te blijven werken wanneer zij jonge kinderen hebben.4. Verbod op misleidende kortingen


Winkeliers mogen voortaan geen producten meer met kortingen aanbieden waarvan zij vlak voor de korting nog even de prijs hebben verhoogt. De 'van' prijs moet vermeld worden welke de laagste prijs is die de winkelier heeft gebruikt in een periode van minimaal 30 dagen voor de korting ingaat.


In het verleden verhoogden winkeliers in korte tijd de prijs van de producten om ze daarna te verlagen. De verkopers deden dan als of dit ging om een grote prijsvermindering. Wat dus misleiding was.


Er zijn drie uitzonderingen op de 30 dagen regel:

  • progressief lager maken van de prijs (acties met een steeds stijgende korting)

  • producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn (introductiekorting)

  • producten die snel bederven (met een 'te gebruiken tot'-datum)


5. De premiekorting voor collectieve zorgverzekering is afgeschaft


Als ondernemer moet je rekening houden met het feit dat werknemers geen korting meer krijgen op de premie van de collectieve basiszorgverzekering. Deze korting voor basisverzekeringen is afgeschaft. Wel blijft het voor zorgverzekeraars en collectiviteiten mogelijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld verzuimreductie, het voorkomen van schuldproblematiek of preventie.6. Zelfstandigenaftrek omlaag


Wanneer u als ondernemer recht heeft op zelfstandigenaftrek moet u rekening houden dat het bedrag, wat u dus mag aftrekken van uw winst, sneller omlaag gaat.

Voor 2023 gaat het bedrag omlaag naar € 5.023,00. Uiteindelijk wordt dit bedrag afgebouwd naar € 900,00 in 2027.


Wanneer de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd betaalt u als ondernemer meer belasting.

- Een overzicht van alle wetswijzingen vindt u hier - Bron: KVK ondernemersplein Heeft u vragen over de nieuwe of bestaande wet- en regelgeving? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u uiteraard graag. 

Het team van Smits Legal wenst u een gezond en succesvol nieuwjaar toe!

Comentarios


bottom of page