top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Let op! De opzegging van de huurovereenkomst voor bepaalde tijd


Tiel - Per juli 2015 is de wet doorstroming huurmarkt tot stand gekomen. Hiermee is ook de kortdurende huurovereenkomst geïntroduceerd.

Kortdurende huurovereenkomst

Met deze huurovereenkomst kan een huur worden overeengekomen voor twee jaar of korter voor zelfstandige woonruimten. Deze huurovereenkomst hoeft niet opgezegd te worden. Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst wil beëindigen moet de verhuurder wel op grond van artikel 7:271 BW tenminste drie en minimaal één maand voordat de huurovereenkomst eindigt, de huurder informeren.

Wordt deze termijn niet door de verhuurder nageleefd, althans voldoet de verhuurder niet aan de zogenoemde aanzeggingsverplichting, wordt de huurovereenkomst voortgezet voor onbepaalde tijd. Bovendien krijgt de huurder dan de volle huurbescherming. Op tijd het contract opzeggen door de verhuurder is dus van groot belang!

Te vroeg én te laat

In een zaak, die bij de Brabantse voorzieningenrechter is behandeld, had de verhuurder op 29 september 2017 de huurder geïnformeerd dat de huurovereenkomst op 1 januari 2018 zou eindigen. Dit was dus te nog te vroeg. Op 6 december 2017 liet de verhuurder opnieuw via een bericht weten dat hij de huur per 1 januari 2018 zou eindigen. De eerste brief kwam dus twee dagen te vroeg en de tweede brief kwam zes dagen te laat aan bij de huurder. De huurder beriep zich bij de rechter zich op huurbescherming en de rechter ging daarin mee. De verhuurder had dus in deze zaak niet binnen de juiste periode de huur opgezegd, waardoor deze huur ineens voor onbepaalde tijd was verlengd. (ECLI:NL:RBZWB:2018:332)

De belangen van de huurder

Niet alle rechters gaan zo strikt om met de aanzeggingsverplichting. Dit blijkt uit een uitspraak van 28 maart 2018 van de rechtbank Overijssel. ( ECLI:NL:RBOVE:2018:1628 ). In deze zaak had de verhuurder op 29 september 2017 aan de huurder per brief laten weten dat de huurovereenkomst eindigde op 1 januari 2018. Deze aanzegging was dus twee dagen te vroeg. De huurder stelde dat de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd doorliep. Het oordeel van de kantonrechter was echter dat niet was gebleken dat de belangen van de huurder was geschaad door de te vroege aanzegging. De rechter oordeelde dat de huurovereenkomst dus per 1 januari 2018 was beëindigd.

Zeg op tijd op!

In de laatste casus ging de rechter soepel om met de te vroege aanzegging van de verhuurder. Maar niet alle zaken zijn gelijk en rechters denken dus verschillend over de formaliteit. Een tijdige aanzegging, door de verhuurder aan zijn huurder, bij een huurovereenkomst van een woonruimte voor bepaalde tijd is dan ook van groot belang. Verhuurders, zeg op tijd op!

Vragen?

Heeft u vragen over de aanzegging van uw huurcontract? Of wilt meer informatie over het huurrecht in het algemeen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Smits Legal B.V.

Biezenwei 23 - 01

4004 MB TIEL

085 - 7500 200

secretariaat@smitslegal.nl


Huurwoning

69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page