top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2022

TIEL - Als ondernemer krijgt u in het nieuwe jaar te maken met nieuwe en gewijzigde regels. Zes van deze nieuwe regels hebben wij hier in een overzicht opgenomen;


1. Rookruimten sluiten


Wanneer u een rookruimte heeft in uw bedrijfspand moet deze gesloten worden. Alleen volledig buiten het gebouw mag een rookruimte bestaan. Deze rookruimte mag niet aan een gebouw grenzen of bevestigd zijn, zoals met een afdakje. Ook mag de rookruimte geen overlast bieden aan personen die het gebouw willen betreden en mag de ruimte geen andere functie hebben waarvoor niet-rokers de ruimte moeten betreden. Zoals een fietsenhok.


2. Het minimumloon gaat per 1 januari 2021 omhoog


Wanneer u personeel heeft gaat het brutobedrag van het wettelijk minimumloon stijgen op 1 januari 2021.


Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 januari 2022:


  • € 1.725,00 per maand

  • € 398,10 per week

  • € 79,62 per dag

3. Thuiswerkvergoeding voor werknemers


Wanneer uw medewerkers kosten maken vanwege thuiswerken dan kunt u kosten onbelast vergoeden aan uw medewerkers. De gerichten vrijstelling gaat gelden voor vergoeding van maximaal € 2,00 per thuisgewerkte dag. Wanneer uw werknemer een deel van de dag thuiswerkt dan geldt de vrijstelling ook.


4. Cadeaubon moet minimaal 2 jaar geldig zijn


Heeft u bijvoorbeeld een winkel of restaurant? Dan moeten uw cadeaubonnen per 1 januari minimaal twee jaar geldig zijn. Consumenten krijgen hierdoor langer de tijd om hun cadeaubon te besteden. Het maakt niet uit of het gaat om een (digitale) bon met een bedrag die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld of bonnen die kunnen orden ingewisseld voor een belevenis in natura of een bepaald goed.


5. Drempels nieuwbouw maximaal 2 cm hoog


Wanneer u in de bouw werkt moet u rekening houden met de drempel. Deze mag maximaal een hoogte hebben van 2 cm. Deze hoogte geldt ook voor de route van de openbare weg naar de woning. De verlaging van de drempel maakt het makkelijker voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een rollator om gebouwen en woningen binnen te treden.


6. Alleen met Euro 6- en elektrische vrachtwagens mogen in mileuzone


Transportondernemers opgelet! Alleen met dieselvrachtauto's met emissieklasse 6 (Euro6) en electrische trucks mag u de milieuzone inrijden. Dit geldt ook voor autobussen, wanneer de gemeente de milieuzone ook laat gelden voor autobussen. Dus vrachtauto's op diesel met emissieklasse 4 en 5 mogen niet meer in de milieuzones rijden.


In Nederland zijn er 13 gemeenten die een milieuzone voor dieselvrachtauto's hebben. U vindt ze hier terug.

Bron: KVK ondernemersplein


Heeft u vragen over de nieuwe of bestaande wet- en regelgeving? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u uiteraard graag. 

Het team van Smits Legal B.V. wenst u

een succesvol en vooral gezond 2022 toe!


47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page