top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Veranderingen voor bedrijven per 1 juli 2021

TIEL - Vanaf 1 juli wordt er weer een reeks nieuwe wet- en regelgeving van kracht die van belang is voor uw bedrijf. Zo gaat onder andere het wettelijk minimumloon omhoog en gelden voor alle rechtspersonen straks dezelfde regels voor bestuur en toezicht. Voor webshops gelden er straks nieuwe internationale BTW-regels en voor kleine plastic flesjes komt er statiegeld.


Wettelijk minimumloon

Wanneer je personeel in dienst hebt stijgt op 1 juli 2021 het brutobedrag van het wettelijk minimumloon.

Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt vanaf 1 juli 2021:

  • € 1.701,80 per maand

  • € 392,55 per week

  • € 78,51 per dag


Alle rechtspersonen dezelfde regels voor bestuur en toezicht

Wanneer jouw bedrijf een coöperatie, vereniging of stichting als rechtsvorm heeft dan veranderen de wettelijk regels voor jou en de andere bestuurders en toezichthouders in het kader van, het stemrecht en de aansprakelijkheid. Straks gelden voor alle rechtspersonen dezelfde regels. De regels zijn gelijk aan de huidige regels voor een N.V. of B.V. Wanneer jij, of de bestuurders of de toezichthouders zich niet aan de regels houden kunnen zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Wellicht kan het door deze nieuwe regels nodig zijn dat je de statuten van je bedrijf moet aanpassen. Hiervoor heb je de tijd tot 1 juli 2026. Ook al zijn je statuten nog niet gewijzigd, moet je toch voldoen aan de nieuwe regels.


Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Op kleine plastic flesjes frisdrank en water met een inhoud minder dan een liter zit vanaf 1 juli 15 cent statiegeld op. Wanneer ondernemers bent van een grote supermarkt (200 m2) of van een bemand tankstation langs de snelweg, dan ben je verplicht om deze lege petflesjes in te gaan zamelen. Wanneer je een horecabedrijf hebt dan ben je dit niet verplicht. Als je ervoor kiest om deze flesjes wel in te zamelen dan mag je het statiegeld retour geven aan de consument. Dit ben je echter niet verplicht. Via je drankleverancier kan je speciale zakken bestellen voor het inzamelen van de lege flesjes.


Wegwerpplastic wordt verboden

Wanneer je producent of importeur van plastic wegwerpproducten bent mag je vanaf 3 juli een aantal plastic producten niet meer op de markt brengen. Gebruik of verkoop je wegwerpplastic in je winkel, groothandel of horecabedrijf? Dan mag je de oude voorraad opmaken. Als de voorraad op is moet je overgaan op alternatieven.


Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Wanneer je over de grens producten verkoopt via een webshop moet je erop letten dat je het juiste btw-tarief berekent. Je mag de Nederlandse btw in rekening blijven brengen wanneer je totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft. Hier gelden wel de voorwaarde dat het transport van de zending in Nederland begint en dat je een vestiging in een EU-land hebt. Als je omzet boven de 10.000 euro komt, moet je het btw-tarief in rekening brengen van het EU-land waar je klant gevestigd is. Vanaf 1 juli ben je daarnaast bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd. Het maakt daarbij niet uit welke waarde de zending heeft. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven vrijgesteld van invoerrechten. Jij bent straks verantwoordelijk voor de btw-afdracht wanneer jij een verkoopplatform hebt en daarmee de bestellingen en betalingen faciliteert?


Bronnen: KVK.nl en Rijksoverheid.nl


Alle wetswijzingen vindt u hier.
23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page