top of page
  • Foto van schrijverFleur Baas

Intellectueel Eigendomsrecht en de strepen van Adidas

TIEL - Heeft u het weleens meegemaakt? U plaatst een mooie foto de website of op een social media kanaal van uw bedrijf en vervolgens komt u deze foto tegen op de pagina van iemand anders. Dat kan een vervelend gevoel geven. Wellicht komen er bij u een aantal vragen op. Hoe kon dit zomaar gebeuren? Mag dit eigenlijk wel? Wat kan ik hier tegen doen?


Het antwoord op deze vragen bevindt zich in het intellectueel eigendomsrecht. Dit recht zorgt ervoor dat een eigenaar beschermd wordt voor het onrechtmatig handelen door derden. Niemand mag gebruik maken van het eigendom van een ander zonder hiervoor toestemming te hebben gekregen. Dit recht lijkt een geval: "ver van uw bed show", maar komt in de praktijk zeker vaak voor. Het plaatsen van foto's zonder toestemming van de eigenaar levert een inbreuk op het eigendomsrecht. U heeft als eigenaar mogelijkheden om deze inbreuk van uw recht te doen stoppen. Zo kan u allereerst zelf een oplossing proberen te zoeken, u zou met de ander in gesprek kunnen gaan. Als dit niks oplevert, is het mogelijk een civielrechtelijke procedure te starten. Het intellectuele eigendomsrecht is bijna nooit strafrechtelijk van aard. Bij de civielrechtelijke procedure kan ons kantoor u uiteraard van dienst zijn.


Het intellectuele eigendomsrecht gaat niet alleen over het plaatsen van foto's zoals hierboven omschreven. Het intellectuele eigendomsrecht strekt zich tot meerdere rechtsgebieden. Zo vallen bijvoorbeeld ook het octrooirecht, auteursrecht en het merkenrecht onder het intellectuele eigendomsrecht.



Een voorbeeld van het merkenrecht


In 2015 kreeg de Rechtbank in Den Haag een zaak in behandeling tussen Adidas AG en H&M; Hennis & Mauritz Netherlands B.V. Deze zaak gaat over de vraag of H&M inbreuk heeft gemaakt op het beeldmerk met drie strepen waarvan Adidas het eigendom heeft.


H&M had in haar kledinglijn gebruik gemaakt van twee strepen op de mouwen en broekspijpen van de sportkleding. Adidas maakt bij haar kleding gebruik van drie strepen. Adidas was met de actie van H&M niet blij. Adidas vond dat de twee strepen teveel leek op haar drie strepen als "merk" en startte een procedure tegen H&M vanwege dus het bijna zelfde gebruik van de strepen op de kleding.


Allereerst oordeelde de Rechtbank in Den Haag dat H&M een inbreuk maakte op het intellectueel eigendomsrecht door het gebruik van de bewuste strepen. De strepen zouden tot verwarring zouden lijden. Immers was het verschil tussen de strepen minimaal.



Bron: Rechtbank Den Haag ECLI:NL:RBDHA:2017:12949

Bron: Rechtbank Den Haag ECLI:NL:RBDHA:2017:12949


Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde echter in 2020 dat er geen sprake was van een inbreuk omdat de afstand tussen de strepen bij de H&M kleding een stuk kleiner is dan de breedte van de strepen. Hierdoor zou slechts een geringe overeenstemming zijn tussen de twee merken.


Deze zaak is een goed voorbeeld om te laten zien dat het intellectuele eigendomsrecht vaak niet zwart-wit is. Het is daarom verstandig uw eigendomsrechten goed op papier vast te leggen om verwarringen en daarmee schade te voorkomen dan wel te beperken.


Smits Legal kan u hierbij ondersteuning bieden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op wanneer u bijvoorbeeld uw foto's, merk, of ideeën goed wilt beschermen.




Fleur Baas

Bedrijfsjurist


085-7500 200




Bronnen:


Rechtbank Den Haag: ECLI:NL:RBDHA:2017:12949


Gerechtshof Den Haag: ECLI:NL:GHDHA:2020:72

66 weergaven0 opmerkingen
bottom of page