top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Concurrentiebeding met een looptijd van twee jaar houdt stand


TIEL - Soms wordt er wel eens te makkelijk gedacht over een concurrentiebeding. In deze zaak dacht een makelaar dat hij eenvoudig van zijn concurrentiebeding af zou kunnen komen. Sommigen denken dat een concurrentiebeding bij de rechter geen stand houdt. Anderen denken dat ze binnen één jaar al verlost zijn van het beding.

De makelaar had in zijn contract laten opnemen dat hij een concurrentiebeding heeft voor een periode van twee jaar met een straal van 15 kilometer van de vestigingsplaats van zijn werkgever.

De makelaar, eiser, trad in 2008 in dienst bij een groot makelaarskantoor. Per 1 februari 2018 zegde hij zijn baan op en wilde hij beginnen bij een ander makelaarskantoor binnen een straal van 15 kilometer. De makelaar schreef aan zijn werkgever dat hij: “een nieuwe uitdaging en functie heeft geaccepteerd, waarmee hij zijn persoonlijke carrière een andere wending en inhoud wil geven.”

Argumenten makelaar

Het concurrentiebeding was belangrijker geworden toen hij Register Makelaar / Taxateur werd bij zijn huidige werkgever. Op dat moment hadden werkgever en werknemer een nieuw concurrentiebeding moeten overeenkomen.

Daarnaast vindt de makelaar dat hij door het concurrentiebeding erg wordt benadeeld. Hij wijst erop dat het vak van makelaar al sinds 2001 een vrij beroep is. De makelaar krijgt nu geen winstdeling en het krijgen van aandelen in het makelaarskantoor. Zijn nieuwe werkgever biedt hem die mogelijkheden wel.

Tegenargumenten werkgever

De werkgever geeft aan dat de makelaar zelf weggaat en dat hij buiten een straal van 15 kilometer voldoende werk kan vinden.

Reactie Rechter

Volgens de rechter is het concurrentiebeding helemaal niet belangrijker geworden toen de makelaar Register Makelaar / Taxateur was geworden. Want bij zijn aanstelling was het al duidelijk dat hij zich zou gaan ontwikkelen naar Register Makelaar / Taxateur.

Het tweede argument overtuigd de rechter ook niet. De makelaar krijgt op dit moment een goed salaris. Hij heeft zelfs recentelijk nog twee loonsverhogingen gehad. Verder biedt zijn huidige werkgever ook de mogelijkheid tot winstdeling. In maart 2017 is de werknemer pas beëdigd tot makelaar. De rechter vindt het voorbarig om te stellen dat de werkgever in de toekomst niet tegemoet wilt komen aan zijn wensen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter wijst de eis van de makelaar dan ook af en veroordeeld hem in de proceskosten.

Maatwerk

Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst is maatwerk. In deze zaak bleek het van belang dat het concurrentiebeding “maar” 15 kilometer was. Hiermee is voorkomen dat het belang van de werknemer zwaarder woog dan die van de werkgever. Wanneer bijvoorbeeld de straal op 50 kilometer was gezet, dan was het wellicht lastiger voor de werknemer om passend werk te vinden.

Vrijblijvend contact

Bent u werkgever of werknemer en heeft u vragen over het concurrentiebeding of over uw arbeidscontracten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op: 085 - 7500 200 / secretariaat@smitslegal.nl

Vindplaats uitspraak:

www.rechtspraak.nl Rechtbank Noord-Holland, 25-01-2018 / 6527766 \ KG EXPL 17-156


6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page