top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Wetswijzigingen MKB per 1 juli 2022

TIEL - Voor ondernemers zijn er per 1 juli 2022 weer een aantal nieuwe regels van toepassing. Ons kantoor houdt pro-actief haar klanten op de hoogte van deze wijzigingen. Wat zijn volgens onze bedrijfsjuristen de vijf belangrijkste wijzigingen voor het MKB?


1. BTW op energie gaat naar 9%


Op dit moment is de gasprijs in Nederland hoog. Daarom heeft de overheid besloten de energiebelasting te verlagen. De btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) gaat van 21% naar 9%.


Deze btw-verlaging op energie duurt naar verwachting tot en met 31 december 2022.


2. Betaaltermijn voor grote bedrijven van 60 naar 30 dagen


We hebben het al eerder vermeld op onze website. Per 1 juli 2022 gaat de nieuwe betaal termijn voor grote bedrijven aan MKB bedrijven en ZZP'ers in. De betaaltermijn van 60 dagen wordt teruggebracht naar 30 dagen. Dit betekend dat grote ondernemingen de facturen van MKB bedrijven of kleine zelfstandigen binnen 30 dagen moeten gaan voldoen.


3. Verbod van tabaksreclame in winkels


Wanneer u een verkooppunt heeft waar u o.a. tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids verkoopt dan mag u daar geen reclame meer voor maken. Dit mag niet in de winkel, etalage, en ook niet op de gevel. Alleen zaken die uitgezonderd zijn van het uitstadverbod mogen nog wel reclame maken. Dit zijn bijvoorbeeld speciaalzaken die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen en bij de NVWA geregistreerd zijn.


4. Minimumloon opnieuw omhoog


Op 1 juli 2022 stijgt het wettelijk minimumloon opnieuw. Dit is voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband:


€ 1.756,20 per maand

€ 405,30 per weer

€ 81,06 per dag


Zoals aangekondigd gaat het wettelijk minimumloon verder omhoog. In drie stappen, in 2023, 2024 en 2025 zal het minimumloon uiteindelijk met 7,5% stijgen.


5. Het afschermen van het bezoekadres in het handelsregister


Wanneer er sprake is van een mogelijke dreiging, voor jezelf of medebewoner, is het per 1 juli mogelijk om je bezoekadres af te schermen. Dit kan in twee situaties:


  1. Bij een concrete dreiging. De afscherming geldt ook wanneer het betreffende adres geen woonadres is.

  2. Waneer mensen door een bepaald beroep blootstaan aan een (waarschijnlijke) dreiging. De KVK maakt met beroepsgroepen afspraken zodat de KVK verzoeken voor afscherming sneller kan afhandelen.

Door de Europese richtlijnen is het niet mogelijk om gegevens af te schermen voor besloten- en naamloze vennootschappen.


Nieuwe regels na 1 juli 2022


Na 1 juli komen er nog een aantal nieuwe wetten en regels op ondernemers af.

Zo kan je straks een BV oprichten via een beeldverbinding en moet een werkgever zorgen voor duidelijke arbeidsvoorwaarden. Daarnaast komen er maatregelen om de kwaliteit in de bouw te versterken en wordt het ouderschapsverlof voor een deel betaald.


Uiteraard houden de bedrijfsjuristen van Smits Legal u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


Heeft u vragen over het bovenstaande? Of heeft u specifieke vragen over bijvoorbeeld uw openstaande facturen of over een contract of uw personeel? Neem dan uiteraard vrijblijvend contact met ons op.Smits Legal B.V.

Biezenwei 23 -04

4004 MB TIEL

085 750 02 00
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page