top of page
  • Foto van schrijvermr. Mark Smits

Privégegevens verwijderen op zakelijke laptop na dienstverband

TIEL - Voordat de werknemer haar zakelijke laptop inlevert, omdat zij niet meer werkzaam is bij het bedrijf, wilde zij eerst haar privégegevens verwijderen. Dit werd niet toegestaan door haar werkgever. De werkgever stelde dat de laptop immers alleen bedoeld was voor zakelijk gebruik. De werkgever wilde hiermee voorkomen dat de werknemer nog toegang kreeg tot de gevoelige bedrijfsinformatie uit de digitale omgeving van het bedrijf. Omdat de werknemer de laptop nog in haar bezit had vond de werkgever het noodzakelijk om de laptop op afstand te blokkeren.


Recht op privacy


Om de laptop terug te krijgen had de werkgever een kort geding opgesteld. In het kort geding vorderde de werkgever afgifte van de laptop of straffe van een dwangsom. De werknemer vond het geen probleem om de laptop terug te geven maar wilde dan wel eerst haar privé gegevens verwijderen. Zij had zich beroepen op het recht van haar privacy in het kader van de gegevens. Ze diende hiervoor een tegenvordering in bij de rechtbank. Zij wilde in de gelegenheid worden gesteld om haar privégegevens van de laptop te verwijderen.


Alleen zakelijk gebruik


De werkgever reageerde op die eis door te stellen dat dit geen redelijke eis is. Immers mocht de laptop alleen zakelijk worden gebruikt. Het was niet de bedoeling om op deze laptop privégegevens op te slaan. Tevens als de werknemer weer toegang zou krijgen tot de laptop dan zou de werknemer ook weer toegang hebben tot gevoelige bedrijfsgegevens. Dit wilde de werkgever niet. Hij beroept zich op dit punt ook op de bescherming van privacygevoelige informatie.


Oordeel rechter


De rechter was van oordeel dat de eisen van de werkgever, maar ook van de werknemer, niet volledig toewijsbaar waren. De werkgever heeft niet betwist dat er privacygevoelige gegevens van de werknemer bevinden. De gegevens die op de laptop staan zijn privacygevoelige informatie in de zin van de AVG. De rechter is het eens dat deze gegevens niet in bezit van de werkgever mag komen. Uiteraard vond de rechter wel dat de laptop terug moest naar de werkgever en koos daarom voor een praktische oplossing.


Praktische oplossing


De rechter gaat uiteindelijk voor de oplossing dat de laptop naar de werkgever werd gebracht en dat de laptop daar door iemand van het bedrijf wordt geschoond. Dit mocht niet de directeur/bestuurder of operationeel directeur zijn. Bij deze opschoning mocht de werknemer aanwezig zijn.


Omdat niemand in deze kwestie volledig gelijk of ongelijk heeft gekregen moest iedere partij zijn of haar eigen kosten dragen. De rechter kon niet vaststellen dat het feit dat partijen in deze kortgedingprocedure verwikkeld was geraakt in zo’n mate dat dit aan de één of ander partij te wijten was.


Heeft u ook vragen over het arbeidsrecht of over andere juridische zaken binnen uw bedrijf? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:


Smits Legal

Biezenwei 23 -04

4004 MB Tiel

085 - 7500200



Bron: Rechtbank Overijssel ECLI:NL:RBOVE:2022:2365




57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page